تقوا تخلق به اخلاق الهی است تا زیادت در عبادت + فیلم
پژوهشگر نهجالبلاغه در درسگفتار شرح خطبه متقین اظهار کرد: امیرالمؤمنین(ع) میفرمایند اولین ویژگی متقین این است که به راستی و درستی سخن میگویند. اشتباه میکنیم اگر گمان کنیم تقوا فقط به معنای زیاد نماز خواندن، زیاد روزه گرفتن یا زیارت رفتن است بلکه تقوا یعنی متخلق به اخلاق مورد رضای خدا شدن است
دکتر سیدحمید خویی از نوادگان آیتالله خویی و محقق و پژوهشگر نهجالبلاغه و عضو هیئت علمی دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تهران است. وی در سلسله درسگفتارهای «جرعهای از کلام امیر(ع)» در گفتگو با خبرگزاری قرآنی ایکنا، به بیان نکاتی درباره خصوصیات متقین از منظر حضرت علی(ع) پرداخته است که از نظر میگذرد؛
پیرامون خصوصیات پارسایان در کلام امیرمؤمنان(ع) نکاتی را بیان میکنیم و بنا داریم ویژگیهای عملی متقین را به عنوان برندگان اصلی و حقیقی بازی زندگی در خطبه متقین از زبان امیرمؤمنان(ع) مرور کنیم. حضرت امیر(ع) در آغاز خطبه یادآوری میکنند که خداوند بندگان خویش را آفرید، در حالیکه از طاعت آنان بینیاز و از معصیت آنان ایمن بود. سپس میفرمایند که خداوند روزی بندگان را بین آنها تقسیم کرد و هرکس را در جایگاه شایسته و بایسته خویش قرار داد.
شاید یادآوری اینکه خداوند معیشت هر کسی را برای وی تعیین کرده، بیانگر این نکته است که روزی ما دست خداست و باید رعایت تقوا و پارساپیشگی کنیم. از اینجا به بعد امام خصوصیات متقین را بیان میکنند و میفرمایند در جمع مردمان و ساکنان این کرده خاکی، متقین و پارسایان برترین مردم هستند چراکه بالاترین فضایل اخلاقی را دارند.
ایشان میفرمایند: اولین ویژگی متقین این است که به راستی و درستی سخن میگویند. اشتباه میکنیم اگر گمان کنیم تقوا فقط به معنای زیاد نماز خواندن، زیاد روزه گرفتن یا زیارت رفتن است، بلکه تقوا یعنی متخلق به اخلاق مورد رضای خدا شدن است و در رأس آنها چنانچه در کلام امیرالمؤمنین آمده است این است که سخن به نیکی میگویند و با مردم با ادب و احترام سخن میگویند.
قرآن وقتی صفات مؤمنین را بیان میکند میگوید مؤمنان کسانی هستند که از بیهوده و یاوه دوری میکنند و از کنار سخنان بیهوده و عبث با کرامت عبور میکنند. این خصوصیت را باید در نظر داشته و تلاش کنیم آن را در زندگی جاری کنیم.هم سخن راست گفته و هم راست سخن بگوییم.
ثبت دیدگاه