حجتالاسلام والمسلمین ابوالفضل ساجدی؛ عضو هیئت علمی مؤسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی(ره)، ۱۴ تیر در نشست علمی «حجاب؛ چالشها و راهکارها» با اشاره به انقلاب جنسی در غرب با بیان اینکه میان فرهنگ و اندیشههای فلسفی رابطه وجود دارد، گفت: اقدامات مرتبط با حجاب و مسئله زنان به دو موضوع برگشت دارد؛ یکی ناظر به مباحث معرفتی و دیگری اقداماتی است که نهادهای مختلف باید آن را انجام دهند.
وی با بیان اینکه بحث حجاب متاثر از فرهنگ داخلی است و فرهنگ داخلی هم از دنیای غرب متاثر شده است، اظهار کرد: متاسفانه بخشی از جامعه تصور میکنند که غرب به این دلیل پیشرفت کرده است که حجاب را کنار گذاشته و یا دست به انقلاب جنسی زده است لذا پیشرفت را در گرو طی کردن این راه میدانند؛ اگر مطالعهای در درون کشور داشته باشیم بخشی از کسانی که از بیحجابی دافع میکنند متاثر از این اندیشه هستند و معمولا افراد غربگرا به بدحجابی متمایل هستند.
ساجدی با بیان اینکه ما باید جوانان و جامعه را از منظر نظریات و اندیشهها سیراب و اشباع کنیم، اظهار کرد: در جنگ فرهنگی، جنگ ارزشها و اندیشهها مطرح است و اگر نتوانیم بعد اندیشه را برای مردم حل کنیم باید به لوازم و توابع آن تن بدهیم. در غرب تحقیقاتی در مورد انقلاب جنسی انجام شده است که اگر همین حقایق بیان شود تاثیر زیادی بر جوانان خواهد داشت؛ اسلام حجاب را مقدمه شخصیت دادن به زن و امنیت به او میداند نه مقدمه خشونت و ذلت و زبونی زن و مقدمه حرکت به سمت تمدن اسلامی؛ تمدنی که در عین برخورداری از نقاط قوت غرب از آسیبهای آن مصون و محفوظ باشد.
وی با بیان اینکه در غرب اندیشههای فلسفی در فرهنگ آنان مؤثر بوده است، تصریح کرد: اینکه سخن از انقلاب جنسی شده است یعنی تحولات آنقدر شدید است که نام آن را انقلاب میگذارند. ما باید پیوند میان مباحث نظری و فرهنگ اسلامی با تمدن اسلامی ایجاد کنیم کما اینکه فرهنگ غربی با تمدن غربی پیوند دارد؛ باید به مسئله زن نگاه کلان داشته باشیم و از نگاه جزئی به آنان خودداری کنیم. امروزه غرب در بحث زن دچار چالش جدی است زیرا ابزاری در اختیار منابع قدرت بوده است و الان همه تمدن غرب به چالش کشیده شده است؛ خود اندیشمندان غرب معترفند آنچه باعث شده است تا تمدن غربی در برابر تمدن اسلامی به چالش کشیده شود ریشه در انقلاب جنسی دارد.
چالش در تمدن غرب
عضو هیئت علمی مؤسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی(ره) اظهار کرد: انقلاب جنسی تمدن غرب را به چالش کشیده و از الگو بودن دور کرده است لذا ما هم باید نگاه تمدنی به مقوله زن داشته باشیم تا در عین حرکت در مسیر شکوفایی زنان بتوانیم از عبرتهای غرب درس بگیریم و مسیر درست را طی کنیم.
محمدتقی کرمی؛ عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی هم در ادامه با بیان اینکه تبیین تاریخی نسبت به مسائل مختلف اهمیت زیادی دارند و متاسفانه حوزه نسبت به این مسئله، کمتوجه است، گفت: بحث دیگر هم جامعهشناسی است یعنی بدانیم چه اتفاقی در میدان رخ داده است؛ هر کدام از اینها هم دایره کوچکتری دارند مثلا در جامعهشناسی رویکردهای خرد و ساختاری و … داریم. گاهی اوقات میگوییم در غرب انقلاب جنسی رخ داده است و به دنبال آن در کشور ما هم شاهد این وضع هستیم.
وی افزود: گاهی اوقات هم سراغ رویکردهای خرد میرویم و بررسی میکنیم که یک فرد چرا تصمیم میگیرد علیه حجاب رفتار هنجارشکنانه داشته باشد و بیحجاب و بدحجاب شود؛ ما در مجموعه پژوهشکدهها و نهادهای دینی از فهم خرد یک فرد کنشگر ابا داریم یعنی دوست داریم یک عصای موسوی داشته باشیم و تا آن را به سنگ بزنیم چشمه آب جوشان شود ولی این به حل مسئله به ما کمکی نخواهد کرد.
کرمی با بیان اینکه اتفاقی در سطح ساختارهای کشور افتاده و فرد هم واکنشهایی به این ساختار دارد، اظهار کرد: ما در روندهای جهانی شاهد چند نوع مسئله هستیم؛ اول اینکه عریانی روندی جهانی است و شرق هم به این سمت رفته است و آنقدر که شرق ویترین عریانی است غرب نیست؛ چین و کره جدید بیشتر به سمت عریانی نسبت به غرب پیش رفته است که صدای برخی از غربیان هم درآمده است. در ۳۰ سال اخیر اگر سلبریتیهای غرب را ببینید تفاوت زیادی در پوشش دارند که نشان میدهد میل به عریانی، موضوعی جهانی است و باید این را فهم کنیم.
فهم درست بدنمندی
استاد دانشگاه علامه طباطبایی با بیان اینکه یکی از عوامل این مسئله مهم شدن بدن و بدنمندی است، افزود: خیلی مهم است بفهمیم در سال ۱۴۰۳ بدن چه برای زنان و چه برای مردان، مهم شده است و افراد با موبایل و ماشین و ساعت و فرم ریش و انگشتر و … خودنمایی میکنند. بدن پلتفرم سرمایه نمادین ما است یعنی همه آن چیزی را که واجدیم یا قصد داریم به مخاطب نشان دهیم در بدن خودمان متجلی میکنیم یعنی من باید تیپی داشته باشم که همه بدانند یک روحانی رده بالا یا متوسط یا طلبه معمولی هستم.
کرمی با بیان اینکه چیزهایی مانند اپیلاسیون و لیزر بدن، تتو و … روز به روز در حال اهمیت یافتن بیشتر است، اضافه کرد: یکسری عملیات روی بدن انجام میشود که فهم آن تکمیلکننده آن چیزی است که از سوی طبقات متوسط شهری در سطح خیابان شاهدیم؛ در یکی از محلات متوسط شهر تهران که مثلا ۳ باشگاه زنانه وجود داشته است به ۱۳ باشگاه رسیده است یعنی عرضه و تقاضا را باید با این آمار فهم کنیم یعنی اگر این باشگاه مخاطب نداشته باشد که توسعه نخواهد یافت. این باشگاه نیامده است تا سلامت ما را تامین کند بلکه آمده است تا سرمایه نمادین بدنمندی من را تامین کند. لیزر بدن را هم متاسفانه جنس مخالف برای دیگری انجام میدهد و این پدیده امر مخفی هم نیست که نهادهای امنیتی بخواهند به ما گزارش بدهند.
وی با بیان اینکه یکسری گزارههای اخلاقی ازجمله اخلاق حرفهای و هنجارها باید به کنترل این مسائل بیایند، ادامه داد: ما آنقدر در معنای غربگرایی توسعه دادهایم که دیگر عملا غرب، معنایی ندارد و این مفهوم برای ما کارایی ندارد؛ براین اساس هرگونه غفلت از زیستجهان زنان و دختران جوان منجر به عدم فهم رفتارهای آنان خواهد شد و نخواهیم توانست رفتار مناسبی هم داشته باشیم.
کرمی تاکید کرد: از منظر بنده مهمترین چالش در بحث حجاب این است که متولیان بحث حجاب یکسری اصولی برای فهم و مدیریت میدان حجاب دارند و اساسا کاری ندارند که این چارچوب اگر در سال ۱۳۷۰ مؤثر بوده است الان مؤثر نیست و کارکردی ندارد زیرا شما قصد داریم این عملیات را با کنشگرانی پیش ببرید که همراه شما نیستند مثلا بسیاری از افراد متولی این موضوع زنان و دختران خودشان در پروژه عام بدنمندی سهیم هستند؛ از بین آمران به معروف و ناهیان و افراد پلیس کسانی را داریم که در عین حالی که به دختر و زنان دیگران تذکر میدهند که زن و دختر خودشان حجاب مناسبی ندارند و یا از جهت فکری با این نوع زنان همراه هستند.
وی افزود: گاهی ۵ درصد مردم مجرم هستند ولی گاهی ۶۰ درصد و نه این میزان بلکه ۲۰ درصد مردم مجرم باشند در این صورت قبل از نگاه جزایی باید نوع دیگری نگاه داشته باشیم؛ بنابراین ما به فهم درست و صحیحتر از بدنمندی نیاز داریم زیرا چارچوب حرکت قبلی ما در کنترل پدیده بدحجابی جواب نداده است.
ثبت دیدگاه